Norway News

Kampflyene Har Landet

regjeringen.no // November 03, 2017

Dette er historisk. Flyenes ankomst viser at vi er i rute med kampflyanskaffelsen. Vi leverer på tid, kostnad og ytelse. I dag er vi både stolte og glade, sier Morten Klever, generalmajor og sjef for Kampflyprogrammet i Forsvarsdepartementet.

regjeringen.no

De tre norske F-35-kampflyene tok av fra Fort Worth i Texas kl. 06.35 norsk tid i dag. Planlagt landing på Ørland flystasjon var beregnet til cirka rundt kl. 15.00 norsk tid. Kampflyene landet i dag klokken 15.57 norsk tid.

− Å motta kampflyene i Norge er en viktig milepæl for norsk forsvarsevne. Vi er innenfor kostnadsrammen. Vi er innenfor tidsplanen vi har satt. Og flyet er en formidabel kapasitet, sier Klever.

I planen for overflygningen var det lagt inn en god sikkerhetsmargin for å være sikre på at de første tre F-35-flyene er på norsk jord under den store markeringen 10. november. Forsvarsmateriell vil umiddelbart etter landingen starte prosessen med mottakskontroll og registrering av flyene i norsk luftfartsregister.

− Dette er et viktig steg frem mot den store mottaksseremonien 10. november og den påfølgende treningen som Luftforsvaret skal gjøre fram til flyene skal ha initiell operativ evne i 2019, sier Klever.