Netherlands News

Geluidstest: Aankomst F-35 Joint Strike Fighter op vliegbasis Volkel

Medium // June 01, 2016

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de JSF op de woensdag al zou aankomen. Door het slechte weer werd het echter een dag later. Met zeven mensen van de pers werden we naar de runway (start en landingsbaan) gereden. Allen voorzien van een rood hesje met ‘pers’ er op

Doel

Doel van de vluchten boven Volkel was de omwonenden bekend te maken met het geluid van de JSF. Er ging ruim vooraf al een gerucht over het lawaai dat deze nieuwe jet zou maken. Het geluid van de JSF zou veel erger zijn dan het geluid van de bekende F-16.

Uit verschillende tests is echter gebleken dat het technische verschil in “herrie” slechts 4 decibel is. Dat is nét waarneembaar met het menselijk oor. De vluchten boven Volkel, Uden, Mill en Veghel waren dan ook een test, niet alleen voor de JSF, maar ook voorde bevolking.

Online enquete

Voordat de vluchten plaats zouden vinden, was aan omwonenden gevraagd zich aan te melden om deel te nemen aan een live online enquete. De gemeten verschillen waren licht in het nadeel van de F-35, maar worden door omwonenden niet als storend bestempeld. Het luchtmachtpersoneel bij de startbaan deelt deze mening.

Lees hier het volledige artikel.